Мило з нуля без блендера "Обліпиха-мандарин"
Автор: Наталья Ковтун
Життєрадісне мило-скраб холодним способом з ароматом апельсина, мандарина і пачулі. Цей рецепт досить простий, з ним впорається навіть початківець!
Мило з нуля без блендера? Так! Стеаринова кислота робить мило більш твердим, а при певній кількості дозволяє замішувати мильну масу вручну.
Олія обліпихи виступає барвником, як скраб використані насіння маку і шкірка цитрусових.
ІНГРЕДІЄНТ | В РЕЦЕПТ | ВІДСОТОК | ФАСУВАННЯ | ЦІНА | |
Фаза А | |||||
1 Олія пальмова | 210 г | 30 % | 450 г |
102.40
|
|
2 Олія обліпихова нерафінована | 35 г | 5 % | 50 мл |
55.10
|
|
3 Олія оливкова рафінована | 175 г | 25% | 500 г |
316.20
|
|
4 Олія рицинова рафінована | 56 г | 8 % | 500 мл |
210.00
|
|
5 Олія кокосова рафінована | 154 г | 22 % | 450 г |
106.00
|
|
6 Стеаринова кислота | 70 г | 10 % | 100 г |
40.70
|
Фаза В | |||||
1 Натрій їдкий (гідроокис натрію, NaOH) ХЧ 99,4%, Іспанія | 98,52 г | 100 г |
25.50
|
||
2 Цитрат натрію | 21 г | 3 % | 50 г |
22.90
|
|
3 Вода деіонізована | 245 г | 35 % | 500 г |
43.80
|
Фаза С | |||||
1 Ефірна олія апельсина | 7 г | 1 % | 10 мл |
30.80
|
|
2 Ефірна олія мандарина | 7 г | 1 % | 5 мл |
19.40
|
|
3 Пігмент перламутровий коричневий | 5 г | % | 10 г |
27.20
|
|
4 Ефірна олія пачулі | 3,5 г | 0,5 % | 5 мл |
81.10
|
|
5 Пігмент перламутровий винно-червоний | 0,5 г | % | 10 г |
27.20
|
|
6 Насіння маку (скраб) | 10 г | % |
0.00
|
||
7 Цедра цитрусових мелена (скраб) | 10 г | % | 10 г |
19.50
|
|
8 Пігмент перламутровий золотий | 0,5 г | % |
27.20
|
Якщо Ви раніше не варили мило, прочитайте ці статті:
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: перед тим, як варити мило з нуля
Школа миловара: техніка безпеки
Приготування
- Відміряйте Фазу В. Використовуйте холодну воду, тоді луговий розчин швидше охолоне. завжди насипайте ЛУГ У ВОДУ, а не навпаки.
- Відміряйте фазу А, тобто олії та стеаринову кислоту. Підігрійте олії до повного розчинення стеаринової кислоти. Це біля 70ºС.
- Підготуйте форму. Відміряйте ефірні олії та скраби. Розмішайте пігменти (золотий, винно-червоний і коричневий) в олії. Олію візьміть з фази А, тобто від загальної кількості олій. Розчинені пігменти повинні мати консистенцію густої сметани.
- Тим часом Фаза А і В повинні охолонути до 55ºС. Слідкуйте за температурою, в ідеалі температура обох фаз повинна бути однаковою, плюс/мінус 2 градуси. Коли буде необхідна температура, вилийте луговий розчин в олію і починайте перемішувати до однорідності.
- Коли маса стане густою, настане "слід", відкладіть в окремий посуд по 100 г мильної маси.
- В масу, що залишилася, влийте золотий пігмент, ефірні олії, додайте скраби. Добре перемішайте і викладіть у форму.
- До залишку мильної маси додайте пігменти: в одну частину — винно-червоний, в іншу — коричневий. За допомогою лопатки або ложки викладіть їх зверху на основну мильну масу. Сформуйте хвильки. Готово!
Рецепт розрахований на 700 г олій. Розрахунок всіх добавок робимо від кількості олій.
Після приготування холодним способом, мило повинно "дозріти" не менше 6 тижнів. Виймати з форми для нарізання можна вже через добу після приготування.
Як визначити готовність мила з нуля — читайте у статті.
Залишилися запитання? Пишіть!
Сподобався рецепт? Діліться враженнями!
Відео-рецепт: