Лактат натрію (натрієва сіль молочної кислоти), 60%
Натрієва сіль молочної кислоти. Належить до групи зволожувачів і гідратувальних речовин, складова частина Природного Натурального Зволожувального Фактору (12%) людини. В організмі людини лактат натрію утворюється як продукт обміну потових залоз (залози, що розташовані в дермі і підшкірній жировій клітковині) і міститься у Натуральному Зволожувальному Факторі поряд з вільною молочною кислотою.
"Миловари-нульовики" люблять лактат натрію за економію часу на перерахунок лугу. Зручна форма розчину допомагає швидко розчинити його у воді або покласти в слід в ГС.
INCI: Sodium lactate
Синоніми: натрій молочнокислий, натрієва сіль молочної кислоти, 2-гідроксипропіонат натрію, антиоксидант, антиокислювач, харчова добавка Е325.
Фізико-хімічні властивості:
Зовнішній вигляд: однорідна рідина, сиропоподібна без наявності зважених часток.
Колір: прозорий або з легким жовтуватим відтінком.
Смак: трохи солений.
Запах: слабкий характерний кислуватий рН: при 20°С 6,5.
Походження: рослинне - з кукурудзи або цукрового буряка.
Розчинність: у воді.
Взаємодія з іншими компонентами:
Відмінно працює в синергії з молочною кислотою і сечовиною, дає більш стабільні рецептури:
- розчин для коригування рН, допоміжний зволожувач - 0,5% молочної кислоти (80%) на 1,6% лактату натрію 60%
- буферний розчин для стабілізації емульсій з сечовиною - сечовина + 3% лактату натрію (60% розчин) + 1% молочної кислоти. При введенні сечовини в рідкий розчин (наприклад, в емульсію "олія у воді") в емульсії, перш за все під впливом тепла, може статися розщеплення сечовини, вивільнення аміаку і зростання значення рН. Молочна кислота в поєднанні з лактатом натрію не може зменшити розщеплення сечовини, але може вплинути на пов'язаний з цим підйом значення рН. Це ж правило працює при введенні аскорбінової кислоти (вітаміну С в нестабільних формах).
Не сумісний з лецігелем.
Косметичні властивості:
Сфера використання і дозування у косметиці, 1-3%:
- Утримує вологу, чудово підходить для сухої, збезводненої, вікової шкіри. Ефективна навіть у продуктах, що змиваються.
- Покращує бар'єрні властивості шкіри, усуває запалення, свербіж і висипи завдяки утворення слабокислого середовища на поверхні шкіри, що є нормальним показником для здорового організму - патогенна флора в таких умовах не розвивається.
- Бустер консервантів, антисептик.
- Дає відчуття ковзання в безолійних продуктах.
Сфера використання і дозування у миловарінні - до 3%:
Введення:
- У водну фазу до розчинення лугу в ХС.
- На етапі введення додаткових компонентів після гелю в ГС.
- У милі з нуля використовується для підвищення твердості готового мила.
- Як кондиціонувальний додаток.
- Для додання гладкості і глянсовості зрізу мильного шматка.
- При приготуванні мила ГС лактат натрію може бути доданий після гелю, одночасно з внесенням аромату і кольору. Лактат натрію трохи розрідить масу і знизить її рН. Часто застосовується в парі (в синергії) з цитратом натрію.
Заходи безпеки
Зберігати в щільно закритому контейнері при кімнатній температурі в сухому місці.
Країна виробник: Jungbunzlauer S.A., Франція.