Мило, свічки, домашня косметика - з нами це легко!

Мило, свічки, домашня косметика - з нами це легко!
Режим роботи магазину:
ПН-ПТН:09:00 до 17:00
СУБ:09:00 до 16:00
НД:вихідний
Товар(ів): 00.00 грн.

Школа миловара: техніка безпеки


Луг, їдкий натрій (калій), гідроксид натрію (калію), каустик або NaOH (KOH) - біла тверда речовина. Луги дуже гігроскопічні, вони буквально тягнуть воду з повітря. Тому сухий луг краще зберігати в скляній тарі.

Водні розчини NaOH (KOH) мають сильну лужну реакцію (pH 1%-розчину = 13).

При попаданні лугу на шкіру, слизові оболонки та в очі утворюються серйозні хімічні опіки. Попадання в очі викликає незворотні зміни зорового нерва (атрофію). При контакті слизових оболонок з їдким лугом необхідно промити уражену ділянку струменем води, а при потраплянні на шкіру - слабким розчином оцтової кислоти. При роботі з їдким натрієм рекомендуємо наступні захисні засоби: хімічні бризко-захисні окуляри для очей, гумові рукавички або рукавички з прогумованої поверхні для захисту рук. Також можна використовувати щільні нітрилові рукавички, вони теж кислото-лугостійкі.


Під час змішування сухого лугу з водою (ЛУГ насипаємо У ВОДУ, в жодному разі не навпаки!!!), температура води сильно підвищується, до 80-90 С. Свіжий лужний розчин матово-білий, йде активне випаровування. Згодом температура падає і розчин стає прозорим. Засоби захисту дихальних шляхів можна зняти тільки після того, як розчин охолоне, а приміщення буде провітрене!


Отже, ось кілька простих правил, які допоможуть Вам організувати процес миловаріння і зробити його безпечним:

  1. Попередьте всіх членів сім’ї, що Ви будете варити мило, нехай ніхто Вам не заважає. Подбайте, щоб у цьому приміщенні не було тварин.
  2. Приготуйте робочу поверхню, викладіть всі інгредієнти, відміряйте необхідну кількість. Перед тим, як приступати до роботи з лугами, одягніть захист (окуляри, рукавички, фартух, респіратор). Окуляри, рукавички й фартух повинні залишатися до кінця роботи. Респіратор можна зняти після того, як лужний розчин охолоне (перестануть виділятися пари) і приміщення буде провітрено.
  3. Під час роботи предмети, які контактували з мильною масою (ложки, ніж від блендера, інші інструменти та посуд), намагайтеся складати в одному місці. Це допоможе потім, в процесі збирання!
  4. Використовуйте спеціальний інвентар (див. Інвентар миловара) і посуд, який більше не буде використовуватися для приготування їжі.
  5. Найголовніше: НЕ ПОСПІШАЙТЕ! Обдумайте все заздалегідь і тоді все вийде!

Тепер наше мило готове і відпочиває у формі, а ми приступаємо до збирання. Ви - досі у засобах захисту! Новоспечене мило заховайте якомога далі, щоб воно не потрапило нікому з домашніх. Через добу-дві мило можна виймати з форми, воно тверде, але для використання ще не придатне. рН свіжого мила досі дуже високий - під час виймання з форми й нарізки вдягніть рукавички.

Мило зварене гарячим способом придатне для використання через 1,5-2 тижні. Мило, зварене холодним способом, - через 4-6 тижнів, мило, зварене екстрахолодним способом (молочне, медове), - через 6-8 тижнів.

© Наталя Ковтун, 2013