Мило, свічки, домашня косметика - з нами це легко!
Режим роботи магазину:
ПН-ПТН:09:00 до 17:00
СУБ:09:00 до 16:00
НД:вихідний
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: перед тим, як варити мило з нуля.
Ми знаємо, що перед першим батчем натурального мила Ви ще подивитеся не одне відео, прочитаєте не одну статтю, а можливо, навіть відвідаєте професійний майстер-клас з виготовлення мила з нуля. Всі ці кроки потрібні. Це Ваша теоретична база. Ми зі свого боку зібрали для Вас в одному місці основні поради для початківця миловара-нульовика!
Отож, починаємо!
- Починаємо з найважливішого! Обов'язково ознайомтеся з технікою безпеки та придбайте для миловаріння засоби захисту (мінімальний комплект - респіратор і гумові рукавички).
- Приділіть увагу інструментам. Посуд, ємності, інвентар, тара повинні бути відокремлені від предметів "кухонної" зони. Наприклад, для мила з нуля потрібно використовувати окремий блендер і в жодному разі не можна застосовувати один інструмент для мила і для кухні.
- Готуйте робочу поверхню заздалегідь. Застеліть робочу поверхню плівкою, газетою або папером, розставте необхідні інструменти і все, що може знадобитися. Тримайте все поруч, під рукою.
- Місце для миловарних експериментів потрібно добре провітрювати.
- Переконайтеся в тому, що ніхто не потривожить Вас в процесі роботи. Попередьте своїх близьких, а також не впускайте в приміщення для миловаріння дітей і домашніх тварин, поки не закінчите і не приберете за собою.
- Тримайте рецепт перед очима. Ми можемо завжди покладатися на пам'ять і бути впевненим, що запам'ятали кількість олій і лугу. Але! Не покладайтеся на пам'ять. Точно дотримуйтесь рецепту. Так всі компоненти будуть вірно відміряні, а забути щось просто не вийде.
- Поставте дату. Так ви точно будете знати, від якого моменту вести відлік часу і відстежувати дозрівання мила.
- Знайдіть термостійку ємність для лугу. Дуже важливо пам'ятати, що в милі з нуля робочі температури іноді перевищують 70-80 градусів! Термостійкий посуд (склянка, чаша) убезпечать Вас від високих температур.
- Є золоте правило, вивчіть як 2х2! Луг додаємо в воду. Не навпаки! Спочатку виливаємо воду в термостійку ємність, а потім додаємо луг.
- Луг додаємо поступово (!). В жодному разі не додавайте весь луг відразу в ємність. Перемішуйте ретельно, не поспішаючи. Будьте максимально уважні. Крім довгих рукавів і респіратора, бажано вдягнути захисні окуляри. Вони захистять від випадкових бризок лужного розчину.
- Ще одне важливе правило: лужний розчин акуратно вливаємо в розтоплені олії. Не навпаки.
- Перевіряйте віддушки на маленькому обсязі мильної маси. Віддушки - одна з основних причин невдач у приготуванні мила з нуля. Одні з них сильно змінюють колір мила, інші — прискорюють "слід", а інколи змінюють мильну масу то до стану м'якого сиру. Щоб не допустити провалу, тестуйте віддушки, навіть якщо читали про них позитивні відгуки.
- Поставте поруч пляшку з оцтом і нехай вона ніколи не знадобиться. Але, якщо мильна маса або лужний розчин потрапив на шкіру, обробіть її розчином оцтової кислоти.
- Під час нарізки мила також використовуйте рукавички! Не торкайтеся мила голими руками, адже його pH ще дуже високий.
- Для виготовлення мила з нуля відмінно підійде термостійкий посуд (скло, нержавіюча сталь, жароміцний пластик). А ось від алюмінієвого посуду відмовтеся! Алюміній вступає в реакцію з лугом, тому для мильних справ він не підходить.
- Змішуйте олії та лужний розчин, дотримуючись однакового температурного режиму. Різниця в 3-5 градусів допустима.
- Пам'ятайте, деякі добавки значно прискорюють слід (віск, дьоготь, мед, стеаринова кислота, деякі ефірні олії)! Намагайтеся не вибирати складні рецепти для своїх перших миловарних експериментів.
- Вимірюйте інгредієнти точно. Практика зважити "на око" - не для миловаріння. Вам потрібні точні ваги (0,01) і точне зважування.
Сподіваємося, що ця пам'ятка допоможе зробити Ваші перші кроки в миловарінні з нуля зрозумілими й простими. Якщо у Вас з'явилися питання або бажання з'ясувати незрозумілі для Вас моменти - з радістю допоможемо. Залишайте нам свої коментарі.
Бажаємо Вам мильних успіхів і творчого натхнення!