Мило ручної роботи "Молочне" (екстра холодний спосіб)
Автор: Наталья Ковтун
Молочне мило — справді чарівне ))) Кремова ніжна пінка, оксамитова текстура і жодного відчуття стягнутості. Супер живильне! Молоко, олія какао, мигдалева олія… Саме те, що потрібно для сухої і чутливої шкіри.
Молочне мило за цим рецептом готується екстра холодним способом, без барвників, а аромат Ви можете обрати за своїм смаком (підходять віддушки лише для холодного способу!). Ми пропонуємо одну з трьох: “Любовне заклинання”, “Маргаритки і ягоди годжі”, “Оближи мене”.
ІНГРЕДІЄНТ | В РЕЦЕПТ | ВІДСОТОК | ФАСУВАННЯ | ЦІНА | |
Фаза А | |||||
1 | 35 г | 5 % |
0.00
|
||
2 Олія кокосова рафінована | 175 г | 25 % | 450 г |
106.00
|
|
3 Олія рицинова рафінована | 35 г | 5 % | 500 мл |
210.00
|
|
4 Олія мигдальна рафінована | 70 г | 10 % | 100 мл |
68.60
|
|
5 Олія оливкова рафінована | 175 г | 25% | 500 г |
316.20
|
|
6 Олія пальмова | 210 г | 30% | 450 г |
102.40
|
Фаза В | |||||
1 Натрій їдкий (гідроокис натрію, NaOH) тех. 98%, Польща | 99,41 г |
13.70
|
|||
2 Молоко | 154 г | 22 % |
0.00
|
||
3 Вода деіонізована | 77 г | 11 % | 500 г |
43.80
|
|
4 Молочна кислота 80% | 10,5 г | 1,5 % | 50 г |
36.80
|
|
5 Цитрат натрію | 10,5 г | 1,5 % | 50 г |
22.90
|
Якщо ви раніше не варили мило, ознайомтеся з цими статтями:
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: перед тим, як варити мило з нуля.
Школа миловара: техніка безпеки.
Розрахунок рецепту на 700 г олій, пережир 5%, вода 33%.
- Попередньо треба заморозити молоко, посуд для лугу і наморозити багато льоду.
- Водна фаза: ⅔ молоко, ⅓ вода і лід.
- Відміряйте воду і розчиніть у ній цитрат натрію і молочну кислоту.
- Додайте луг (див.статтю про техніку безпеки). ЛУГ беремо з розрахунку основний + додатковий для молочної кислоти: 99,41 + 3,78 = 103,19 г.
- Розмішайте луг до повного розчинення у воді. Поставте луговий розчин холонути до температури 25-30ºС.
- Коли луг охолоне, маленькими порціями додавайте молоко у формі льоду. Молоко повинно розчинитися у луговому розчині, але не забувайте слідкувати за температурою водної фази.
- Олійна фаза. Відміряйте олії, підігрійте їх до повного розчинення і дайте охолонути до температури 40ºС.
- Перед змішуванням температура водної фази повинна бути близько 20ºС, температура олій — 40ºС.
- Змішайте фази, повільно працюючи блендером, перевіряючи температуру, вона не повинна бути вище, ніж 40ºС, краще менше.
- Мильна маса повинна дійти до хорошого сліду. Лише після цього додавайте віддушку.
- Тепер викладаємо у форму. Вибираємо порційні або пласкі форми для нарізки. Мило покладіть у холодильник на декілька годин (на ніч).
- Дістаньте мило з форм, підсушіть, затонуйте перламутром )))
Термін дозрівання молочного мила екстра холодним способом — 6-8 тижнів.
Всі нюанси приготування дивіться у нашому відео: