Види косметичних емульсій
У світі сьогодні тисячі косметичних засобів і всього з десяток форм їх випуску. Найпоширеніші з них - креми, тобто емульсії. Що ж таке емульсія?
Якщо використовувати мову хімічних термінів, то емульсія - це грубодисперсна (така, що складається з досить великих часток) гетерогенна (неоднорідна за складом) система, що складається з двох рідин, що не змішуються в природі. В емульсії вони обидві перебувають у дрібнокрапельному стані і одна рідина розподілена в іншій. Найчастіше це вода та олія.
Виникає резонне запитання: якщо рідини нерозчинні, як вдається їх змішувати? Без активної речовини (посередника, що здатен під час інтенсивного перемішування послабити міжфазний поверхневий кордон і утримати стабільність отриманої суміші) це зробити неможливо. З давніх часів при створенні домашньої косметики наші пращури користувалися природними емульгаторами - сирими яйцями і відваром мильного кореня. Сьогодні для емульгування і стабілізації кремів і лосьйонів найчастіше користуються сучасними емульгаторами.
Емульгатор — біполярна речовина, молекула якої складається з гідрофільної (обернена в водну фазу) і ліпофільної (обернена в олійну фазу) частин. Інакше, емульгатор є буфером між крапельками води або олії.
Гідрофільно-ліпофільний баланс (ГЛБ) — співвідношення між гідрофільною і ліпофільною частиною емульгатора. Якщо переважає гідрофільна група (ГЛБ має високе значення), відповідно емульгатор розчинний у воді. Якщо переважає ліпофільна група (ГЛБ має низьке значення) — емульгатор розчинний в олії.
Тобто робимо висновок, що склад молекули емульгатора є визначальним фактором того, який тип емульсії буде створено за його посередництва.
«Пряма емульсія» або «олія у воді»
Емульгатори зі значенням ГЛБ від 8 до 15 добре розчинні у воді. За їх допомогою виходить емульсія типу «олія у воді» або «пряма емульсія».
У складі цих емульсій великий відсоток води (до 80%) і вона знаходиться ззовні, а олія — всередині. Тобто дрібні крапельки олії — оточені бар’єром з емульгатора і знаходяться в товщі води.
Властивості кремів-емульсій типу «олія у воді»:
- легко наносяться на поверхню шкіри;
- внаслідок швидкого випаровування води дарують гарне охолодження в спекотний час;
- швидко всмоктують жирну фазу;
- не створюють плівки на шкірі;
- швидко покращують стан шкіри за допомогою живлення глибоких шарів і збагачення їх корисними речовинами.
Попри досить значний список переваг в емульсійних косметичних засобів типу «олія у воді» є і недоліки:
- абсолютно не мають захисних функцій: оскільки емульгатор є поверхнево-активним компонентом і розчиняється у воді, при його змиванні шкіра втрачає ліпіди, що призводить до руйнування її захисного бар'єра, результат - зневоднення, лущення, подразнення;
- добре розчиняються і змиваються водою: після кожної гігієнічної процедури їх необхідно наносити на шкіру заново (велика витрата);
- існує список активів (розчинники, електроліти, хлоргідрати, солі, і т.д.), які технологічно важко вводяться в емульсію при виготовленні косметики в домашніх умовах; крім того, емульсію часто готують «гарячим» способом, що не дозволяє використовувати термочутливі корисні інгредієнти.
Спосіб приготування
- Обидві фази підігріваються до 70-80%.
- Емульгатор повинен бути розчинений в одній з фаз (див. Опис до емульгаторів). Додаємо Олію-у-воду. Процес перемішування триває до охолодження. Щоб прискорити процес, можна використовувати холодну баню і міксер.
Застосування:
- очищувальні лосьйони й молочко для жирної та проблемної шкіри — допомагає уникнути закупорки пор і перевантаження оліями;
- засоби догляду за нормальною шкірою в спекотний сезон;
- креми для лікування акне і для догляду за запаленими ділянками шкіри в період високої гормональної активності;
- денні та нічні креми для щоденного догляду.
«Зворотна» емульсія або «вода в олії»
Емульгатори зі значенням ГЛБ від 3 до 6 добре розчинні в олії. За їх допомогою виходить емульсія типу «вода в олії» або «зворотна емульсія».
У складі цих емульсій великий відсоток олії (не менше 60%) і вона знаходиться зовні, а вода — всередині.
Властивості кремів-емульсій типу «вода в олії»:
- створюють на шкірі тонку або щільну (в залежності від компонентів рецепта) незмивну водою жирову плівку, що захищає від шкідливого впливу лужного водного середовища або негативного впливу погодних умов;
- зовнішня олійна фаза активно взаємодіє з природним жировим шаром шкіри; така емульсія відновлює захисний бар'єр, наприклад, зруйнований під впливом агресивної косметики, солідного віку у дорослих або ще нестабільного у немовлят;
- зволожують верхній шар епідермісу і утримують вологу;
- створюють враження важких і жирних кремів, хоча їх олійна фаза нерідко менша, ніж в емульсіях «олія у воді»;
Застосування:
- дитячі креми;
- жирні та густі денні та нічні креми для захисту від несприятливих погодних умов чутливої, сухої і вікової шкіри;
- косметика під макіяж;
- лікувальні й сонцезахисні засоби для запобігання зневоднення шкіри всіх типів.
Спосіб приготування
- Обидві фази підігріваються до 70-80%.
- Емульгатор розчиняється в олійній фазі.
- Не знімаючи з водяної бані, водна фаза покапельно вливається в олійну. Вода-в-олію.
- Перемішування відбувається у два етапи: поки додається вода, перемішування йде повільно, лопаткою або вінчиком. Потім можна увімкнути міксер. Продовжуючи помішування, знімаємо з бані.
- Процес перемішування вручну триває до охолодження. Щоб прискорити процес, можна використовувати холодну баню (не крижану! Зворотна емульсія вимагає часу).
Зворотні емульсії виходять рідкими: чим більше олій, тим рідша консистенція. Але не поспішайте, остаточна консистенція зворотної емульсії буде через 24 години.
«Гельтрап» або «гель в олії»
Емульсія типу «гель в олії» названа гельтрап, є сучасним, запатентованим фірмою «Seppic», способом створення зворотної емульсії з модифікованими властивостями.
За допомогою нових універсальних полімерних емульгаторів-стабілізаторів широкого спектра дії створюється гель з водної фази і загущується олійна фаза. Потім обидві фази з'єднуються і емульгуються. Виходить чудова щільна, стабільна зворотна емульсія «вода в олії», що володіє усіма перевагами обох класичних емульсій, але позбавлена їх недоліків!
Властивості емульсії гельтрап:
- для приготування гельтрап використовуються ПАРи, до складу яких входять щадні полімери, що мають тенденцію до заміщення, якщо це необхідно, натуральних ліпідів шкіри і відновлення епідермального балансу;
- емульгування відбувається «холодним» способом на низьких оборотах, тобто отримаємо економію часу і енергоресурсів;
- також “холодний” спосіб дозволяє вводити до складу косметики корисні нетермостойкі активи;
- властивості емульгаторів і гельмейкерів, що використовуються для гельтрап, сприяють створенню косметичних засобів з оптимальною в'язкістю, що забезпечує тактильний комфорт у вигляді еластичності, хорошого розподілу по шкірі;
- хороші зволожувальні властивості та утримання вологи (великий відсоток водної фази - до 95%!);
- ефект свіжості й пом'якшення;
- часткове поглинання шкірою — залишається тонка еластична захисна матова плівка;
- легкість додавання до складу «важких» добавок (електролітів, кислот, сонячних фільтрів, хлоргідрату, хлоридів і т.д.);
- хороша стабільність і довший термін придатності навіть без консервантів в екстремальних умовах зберігання (в порівнянні з класичними типами емульсій).
Недолік один: погана сумісність з полісахаридами і кислотами.
Застосування:
- водостійка пляжна косметика, як сонцезахисна з натуральними і з хімічними фільтрами для всіх типів шкіри, так і для догляду за засмаглою шкірою;
- масажні та дитячі креми;
- розгладжувальні косметичні засоби для схуднення;
- засоби для відбілювання та м'якого очищення шкіри;
- просочувальні емульсії для зволожувальних масок і серветок;
- декоративна косметика (тональні основи, туш і т.д.);
- лосьйони та молочко для зняття макіяжу;
- косметика для догляду за чоловічою шкірою (пінки, лосьйони, креми для і після гоління);
- засоби догляду за волоссям (маски, пінки, м’які освітлювачі).
Спосіб приготування
- Ізінов розчинити з олійною фазою.
- Сепіплюс змішати з водною фазою до утворення однорідного гелю.
- У водну (гелеву) фазу додати олійну і розмішувати вручну близько 2 хвилин.
- Потім протягом хвилини змішати на високих оборотах міксером, потім знову повільно до отримання гладкого крему.
Будемо раді, якщо ця стаття допомогла внести ясність в теоретичні питання про типи емульсій, про їх відмінності, переваги і недоліки. Далі буде!