Чому темніє мило або як “перемогти” ванільний компонент у віддушках?
Як дізнатися, чи є ваніль у віддушці?
Віддушки дуже часто містять ванільний компонент. Ваніль є не лише у “смачних” ароматах, часто її можна зустріти у фруктових та парфумерних композиціях.
Чому нас так цікавить наявність цього компоненту? Тому що ваніль під дією світла і кисню темніє. Разом з тим змінюють колір виготовлене мило та інші косметичні засоби.
Як визначити наявність ванільного компонента у віддушці?
Американські виробники віддушок зазначають відсоток ванілі, який ми завжди вказуємо в описах продукту. Інші виробники можуть вказувати відсоток ванілі, але часто цього не роблять, пояснюючи це комерційною таємницею.
100% містять ваніль віддушки з характерними назвами: "Стручки ванілі", “Ванільний аромат”, “Груша-ваніль”, “Ванільний крем”.
За нашими спостереженнями ванільний компонент містять солодкі віддушки. Наприклад, “Іриска”, “Капучино”, “Печиво французьке” та інші, а також деякі фруктові - “Вишня стигла”, “Полуниця свіжа”, “Ківі”, “Абрикос”, “Диня медова”.
Що робити?
1. Якщо Ви не хочете, щоб колір змінювався, - спробуйте стабілізатор ванілі. Це дійсно працює!
Як використовувати стабілізатор ванілі?
Пропорції:
- якщо відсоток ванілі менше ніж 10% - на 2 частини віддушки потрібно 1 частина стабілізатора;
- якщо відсоток ванілі більше ніж 10% - використовуйте співвідношення 1:1.
Змішайте віддушку та стабілізатор в окремій посудині і зачекайте 2-3 хв перед тим, як додавати до загальної суміші. Віддушка + стабілізаторо бажано використати протягом 15 хв. Не змішуйте заздалегідь.
Працювати зі стабілізатором ванілі обов’язково потрібно у захисній масці!
2. Деякі види мильної основи вже стабілізовані з ваніллю. Наприклад, англійська основа Форбері витримує до 3% ванілі у віддушці, Стефенсон - трохи менше ніж 2%. Тобто, якщо ванілі у віддушці небагато, Ви не помітите зміни кольору. Але, якщо відсоток великий - засіб потемніє.
3. Якщо ви не хочете додаткової “хімії” у вигляді стабілізатора, але все ж хочете використовувати ванільну віддушку, ось декілька порад:
- просто враховуйте цю особливість і не намагайтеся, наприклад, отримати від мила ідеальної білизни - натуральні, кремові відтінки завжди популярні;
- хто попереджений, той озброєний - знаючи кінцевий результат, ви можете залишити свій косметичний продукт незабарвленим, а з часом він отримає відтінок: від молочного до темно-коричневого;
- якщо ви робите кількашарове мило, просто не додавайте у світлий шар ванільну віддушку або не ароматизуйте його зовсім.