Мило ручної роботи "Великоднє" (холодний спосіб)
Автор: Наталья Ковтун
Смачне «кондитерське» мило з дизайном Великодньої тематики. Чудовий збалансований рецепт з олією какао, а база з оливкової олії доповнена ніжною мигдальною. Кокосова і касторова олії - класика в наших рецептах - дають стабільну і густу піну.
Інша фішка цього проєкту - використання мильного конфетті. Виглядає дуууже натурально - справжня кондитерська посипка! Підготовка мильного конфетті займе якийсь час, але воно того варте.
Аромат не менш чудовий - поєднання віддушок «Стручки ванілі» та «Пиво» дає дуже смачний запах свіжої пасхальної випічки - солодкої, теплої, з ноткою дріжджового хліба.
Детальний майстер-клас дивіться у ВІДЕО!
ІНГРЕДІЄНТ | В РЕЦЕПТ | ВІДСОТОК | ФАСУВАННЯ | ЦІНА | |
Фаза А | |||||
1 Олія пальмова | 259 г | 37 % | 450 г |
102.40
|
|
2 Олія мигдальна рафінована | 70 г | 10 % | 100 мл |
68.60
|
|
3 Олія оливкова рафінована | 140 г | 20% | 500 г |
316.20
|
|
4 Олія рицинова рафінована | 21 г | 3 % | 500 мл |
210.00
|
|
5 Олія кокосова рафінована | 175 г | 25 % | 450 г |
106.00
|
|
6 | 35 г | 5 % |
0.00
|
Фаза В | |||||
1 Натрій їдкий (гідроокис натрію, NaOH) тех. 98%, Польща | 99,8 г |
13.70
|
|||
2 Вода деіонізована | 245 г | 35 % | 500 г |
43.80
|
- Якщо Ви раніше не варили мило, ознайомтеся з цими статтями:
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: перед тим, як варити мило з нуля
Школа миловара: техніка безпеки
Рецепт мила розрахований на 700 г олій, вода 35%, відсоток лугу 28%, пережир 5%.
Заздалегідь підготуйте мильне конфеті, як вказано у нашому ВІДЕО. Переконайтеся, що шматочки кольорового мила добре висохли і не будуть склеюватися.
Приготування:
- Відміряйте воду, потім луг. Луг повинен повністю розчинитися.
- Відміряйте олії, підігрійте їх до однорідного стану.
- Температура обох фаз повинна бути приблизно 45-50ºС.
- Підготуйте пігменти, розмішуючи їх з олією. Переконайтеся, щоб не було грудочок.
- Змішайте 2 види віддушок, щоб отримати аромат у синергії.
- Змішайте фази. Луговий розчин виливаємо у олії. За допомогою блендеру доводимо мильну масу до сліду.
- Розділіть мильну масу на 2/3 і 1/3 частини.
- Меншу частину забарвте у білий колір, а більшу - у коричневий.
- Додайте 2/3 (10 г) віддушки у більшу частину, добре розмішайте і викладіть у форму. Доти застигає перший шар, займіться другим.
- Додайте мильне конфеті у білу мильну масу, розмішайте. Додайте у ту частину, що залишилася, віддушки та стабілізатор ванілі, у відношенні 1:1. У нашому рецепті на 5 г віддушки - 5 г стабілізатора ванілі. Розмішайте їх разом безпосередньо перед вливанням у мильну масу. Ще раз ретельно розмішайте білу частину мильної маси.
- Якщо перший шар вже застиг, надайте йому форму і викладіть другий шар.
- Сформуйте верх і прикрасьте його мильним конфеті.
Готово!
Чекаємо застигання не менш як добу, потім можна діставати з форми та нарізати.
N.B.Якщо хочете зберегти однорідність кольору, не проводьте мило через гель, поставте його у холодне місце.
Термін визрівання мила з нуля холодним способом - мінімум 4 тижні.