Мило ручної роботи "Морське" (холодний спосіб, марсельське)
Автор: Наталья Ковтун
Легендарне марсельське мило в сучасному виконанні... 72% оливкової олії, решта - кокосова і краплинка касторової. Прекрасний, безліч разів випробуваний, рецепт. Завдяки великому відсотку оливкової олії мило виходить ніжне, доглядове, але більш практичне у використанні. Кокосова олія додає твердості, а в парі з касторовою - ще й піни. Вода - традиційно - солена. Декор - звичайно ж, у морському стилі.
Всі використані перламутрові пігменти НЕ мігрують і не "з'їдаються" лугом.
Підібрати аромат для морського мила буває не просто, Ви можете скористатися нашими рекомендаціями, а можете експериментували самостійно.
ІНГРЕДІЄНТ | В РЕЦЕПТ | ВІДСОТОК | ФАСУВАННЯ | ЦІНА | |
Фаза А | |||||
1 Олія рицинова рафінована | 22 г | 3 % | 1 000 мл |
364.00
|
|
2 Олія кокосова рафінована | 180 г | 25 % | 450 г |
106.00
|
|
3 Олія оливкова рафінована | 518 г | 72% | 1 000 г |
571.20
|
Фаза В | |||||
1 Вода деіонізована | 216 г | 30 % | 500 г |
43.80
|
|
2 Сіль Мертвого моря дрібна | 7,2 г | 2% | 50 г |
20.30
|
|
3 Натрій їдкий (гідроокис натрію, NaOH) ХЧ 99,9%, Франція | 98,57 г | 31% | 100 г |
27.50
|
Фаза С | |||||
1 Пігмент перламутровий світло-зелений | 3 г | % | 10 г |
27.20
|
|
2 Пігмент перламутровий золотий | 3 г | % |
27.20
|
||
3 Пігмент перламутровий срібло | 3 г | % | 10 г |
27.20
|
|
4 Пігмент перламутровий синій | 3 г | % | 10 г |
27.20
|
|
5 Віддушка "Свіжий цитрус i базилік" NG | 14 г | 2 % | 25 г |
120.20
|
Якщо Ви раніше не варили мило, ознайомтеся з цими статтями:
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: перед тим, як варити мило з нуля
Школа миловара: техніка безпеки
Рецепт мила розрахований на 720 г олій, вода 30%, відсоток лугу 31%, пережир 7%
Приготування:
- Відміряйте воду. У воді розчиніть морську сіль. Потім відміряйте луг, він повинен повністю розчинитися.
- Відміряйте олії, підігрійте їх до стану однорідності.
- Температура обох фаз повинна бути близько 40-45 ºС.
- Підготуйте пігменти, розмішавши їх з олією. Простежте, щоб не було грудочок. У цьому милі масло для введення пігментів ми беремо з олійної фази !!!
- Змішайте фази А і В. Лужний розчин акуратно виливаємо в олії. За допомогою блендера доводимо мильну масу до легкого сліду.
- Додайте віддушку і ретельно перемішайте. N.B. Пам'ятайте, що для холодного способу ми використовуємо тільки ефірні олії або спеціальні віддушки.
- Розділіть мильну масу 3 або 4 частини.
- Розлийте мило по ємностях з пігментами.
- Виливайте забарвлену мильну масу шарами, кожен наступний у попередній. За допомогою "вішалки" зробіть свірли.
Детальніше техніку свірлів можна подивитися в нашому ВІДЕО!
Прикрашаємо верх батчу. Готово!
Чекаємо застигання не менш як добу, потім можна діставати з форми та нарізати.
N.B. Якщо хочете зберегти однорідність кольору, не проводьте мило через гель, поставте його в холодне місце.
Термін визрівання мила з нуля холодним способом з великим вмістом оливкової олії - мінімум 8 тижнів. Чим більше, тим краще стає марсельське мило.