Мило-скраб ручної роботи “Кавове” (Гарячий спосіб)
Автор: Наталья Ковтун
Кавове мило - класика. Популярне у будь-яку пору року! Один з найбільш затребуваних сортів, а якщо ще додати меленої кави ... отримаємо мило-скраб!
Ми обрали для цього мила гарячий спосіб приготування, оскільки…
Гарячий спосіб у миловарінні:
- коли залишилося зовсім мало часу до свята;
- хочете почати використовувати мило уже за два тижні;
- хочете використати віддушку замість ефірної олії ;
- плануєте великий відсоток пережиру (вільної олії).
Склад рецепту традиційно збалансований, багато рідких олій зрівноважені стериновою кислотою. А як інтенсивний додаток використовуємо молочну кислоту. Щоб мило забезпечувало справжній догляд…
ІНГРЕДІЄНТ | В РЕЦЕПТ | ВІДСОТОК | ФАСУВАННЯ | ЦІНА | |
Фаза А | |||||
1 Стеаринова кислота | 21 г | 3 % | 100 г |
40.70
|
|
2 Олія пальмова | 210 г | 30 % | 450 г |
102.40
|
|
3 Олія пальмовоядрова | 105 г | 15 % | 100 г |
84.50
|
|
4 Олія кокосова рафінована | 84 г | 12 % | 450 г |
106.00
|
|
5 Олія оливкова рафінована | 210 г | 30% | 500 г |
316.20
|
|
6 Олія мигдальна рафінована | 35 г | 5 % | 100 мл |
68.60
|
|
7 Олія рицинова рафінована | 35 г | 5 % | 500 мл |
210.00
|
Фаза В | |||||
1 Натрій їдкий (гідроокис натрію, NaOH) ХЧ 99,4%, Іспанія | 99,23 г | 100 г |
25.50
|
||
2 Молочна кислота 80% | 21 г | 3 % | 50 г |
36.80
|
|
3 Вода деіонізована | 245 г | 35 % | 500 г |
43.80
|
Якщо ви раніше не варили мило, ознайомтеся з цими статтями:
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: перед тим, як варити мило з нуля
Школа миловара: техніка безпеки
Розрахунок рецепту на 700 г олій, вода - 35% (через гарячий спосіб приготування), пережир - 5%.
- До охолодженої води додайте молочну кислоту, потім луг. Не забуваємо про додатковий луг (для нейтралізації молочної кислоти) +7,56 г лугу. Разом 106,79 г NаОН.
- Відміряйте олії, стеаринову кислоту і нагрійте до однорідного стану.
- Охолодіть луговий розчин і олії до температури 50ºС.
- Змішайте фази та доведіть до стану “сліду” за допомогою блендера.
- Додайте пігмент і скраб з меленої кави, розмішайте.
- Для приготування гарячим способом використовуйте або водяну баню або мікрохвильову піч. Якщо вирішили використовувати мікрохвильовку, пильнуйте поведінку мильної маси, вона не повинна закипіти. Частіше зазирайте і перемішуйте. Для бані: дочекайтеся, щоб маса стала напівпрозорою - це і є стадія гелю.
- Коли мильна маса припинить розшаровуватися, знову стане в'язкою - мило готове. Додайте віддушку і викладіть у форму.
- Якщо є сумніви щодо ступеня готовності, перевірте рівень рН, він повинен бути приблизно 8-9.
Тепер залишилося лише прикрасити мило!
Теги: кава