Як уникнути типових помилок у миловарінні з основи. Поради миловарам-початківцям
Миловар-початківець стрімко поглинає тони інформації. Він поспішає випробувати нові техніки заливки. А велика кількість форм для мила, добавок, ароматів і кольорів лише підігріває інтерес.
Ми знаємо, яке хвилювання відчувають миловари на початку свого шляху. Коли "руки бояться, а очі роблять". Уникнути найпоширеніших помилок, які роблять миловари початківці, допоможе багаторічний досвід. З радістю ділимося цінними порадами справжніх професіоналів. Ми впевнені, робити мило — легко!
Ви вже знаєте з попередньої статті, що потрібно купити для мила ручної роботи. Тепер давайте дізнаємося основні поради.
1. Обирайте мильну основу, враховуючи час застигання
Використовуйте основу, яка застигає не надто швидко. Поспіх Вам ні до чого. А додатковий час дозволить додати колір і аромат, перемішати основу і вилити у форму. Ми рекомендуємо для першого разу білоруську і німецьку мильну основу. Англійська основа застигає швидко, тому вимагає додаткової вправності і "впевненої руки". Втім, якщо Ви впевнені в своїх силах, чому б і ні?
2. Обирайте прості силіконові форми
Силіконові форми нашого магазину виготовлені з харчового силікону. Вони довговічні, легко миються і витримують значні перепади температур. Дістати мило з такої форми під силу навіть дитині. Пластикові формочки мають більше варіацій. Але дістати мило з такою формочки набагато складніше.
Маленький lifehack: покладіть пластикову форму з милом на пару хвилин в морозильну камеру. Після цього витягти мило з форми буде легше.
3. Вибирайте барвники, що не мігрують
Запам'ятайте, багатобарвне мило вимагає використання тільки таких барвників, які не мігрують. Міграція у миловарінні — це "перетікання" і змішування різних кольорів. Чіткі кордони зникають, а переходи відтінків мутніють. Мило з часом тьмяніє і втрачає привабливий зовнішній вигляд.
Барвники, що мігрують, підходять тільки в одному випадку. Їх сміливо можна використовувати для однотонного мила.
4. Додавайте аромат у кінці
Дотримуйтесь температурного режиму. Занадто гаряча мильна основа "з'їсть" аромат, як віддушки, так і натуральної ефірної олії. Додавати аромати потрібно перед заливкою в форму, коли основа трохи охолола.
5. Обережно з ефірними оліями
Не стомимося повторювати, що ефірні олії — це концентровані речовини. По-перше, можливе індивідуальне несприйняття, а, по-друге, ефект можна отримати несподіваний. Використовуйте ефірні олії тільки тоді, коли точно впевнені, що вони Вам підходять. І обов'язково проведіть стандартний алерготест.
6. Дотримуйтесь % введення олій
Багато мильних основ вже збагачені базовими оліями. Це означає, що не потрібно додатково вводити олії. Збагатити оліями можна звичайну прозору або білу основу. Перевищувати % введення не радимо. Мило в таких випадках "пітніє", стає каламутним і дуже швидко розмокає. Радимо застосовувати водорозчинні олії. Мильна основа їх добре "приймає", вони не роблять її мутною і не впливають на піноутворення.
7. Яскраві кольори в прозорій основі
Хочете соковитих і яскравих кольорів? Використовуйте прозору основу. У всіх інших основах колір буде приглушеним, менш яскравим і насиченим.
8. Зберігайте мило правильно
Вибирайте сухе місце для зберігання своїх виробів. Кухня, наприклад, де температурний режим регулярно змінюється - не найкращий варіант. Виділіть собі шафку або поличку в кімнаті. Уникайте потрапляння прямих сонячних променів на мило.
9. Прості форми
Починайте робити мило в простих формах. Це можуть бути нескладні квіткові форми або геометрія. Квадрати, овали, прямокутники — універсальні форми! Вони ідеально підходять для миловарів-початківців. І продовжують служити довгий час професіоналам. З простими формочками Ви швидко навчитися робити найрізноманітніше мило. Геометричні форми дозволяють створювати мило під нарізку, мило з картинкою на водорозчинному папері, багатошарове мило типу морського дна і не тільки.
10. Багатошарове мило
Подбати про те, щоб різні шари мила міцно трималися між собою, — дуже просто. Продряпуйте зубочисткою кожен попередній шар і обов'язково збризкуйте спиртом. Спирт не тільки усуває бульбашки повітря з поверхні мила, а й сприяє кращому скріпленню шарів.
11. Мило-скраб
Не будемо приховувати. Це — одне з найпоширеніших видів мила, яке вариться на початку. Але і тут є небезпека перетворити приємний скраб в "жорстку" мочалку. Радимо не поспішати додавати багато скрабувальних частинок у мило. Намагайтеся не комбінувати кілька скрабів в одному милі. Краще обрати один.
12. Випадково розлили мильну основу?
Охайні господині поспішають прибрати будь-яке забруднення. Але! Не поспішайте прибирати випадково пролиту мильну основу з поверхні. Дозвольте їй повністю охолонути і затвердіти. Таку основу легко зняти. Крім того, мильну основу можна переплавити кілька разів.
13. Залиште свіжі фрукти і соки собі
Не піддавайтеся спокусі зварити мило з основи зі свіжим соком чи фруктами. Такими добавками "грішать" лише миловари-початківці. Хочеться супер-корисного мила? Візьміть натуральну і органічну основу. А ось сік або фрукти зіпсують мило своїм запахом і кольором.
14. Упаковка
Будь-якому милу потрібен час на "висихання". Зачекайте один-два дні і потім упакуйте мило в подарункову упаковку. Чудовим рішенням стане термозбіжна плівка. Вона збереже аромат, захистить від механічних пошкоджень чи відбитків пальців на милі.
15. Шукайте експертів
Просіть порад у професійних миловарів! Багато хто з великою радістю йде на контакт. Всі ми робили перші кроки в миловарінні. Поділитися цінною інформацією - наше пряме завдання.
Запитуйте телефоном або пишіть лист, приходьте до нас в магазин. Дізнавайтеся всі подробиці на місці або вступайте в спеціалізовані спільноти і групи. Ми обов'язково підкажемо Вам і допоможемо!
Ці базові поради допоможуть Вам легко приступити до миловаріння. Знання про численні помилки попередників і способи їх уникнення допоможуть вам насолоджуватися улюбленим заняттям - миловарінням. Ми спробували виділити найголовніші поради і рекомендації. З досвідом у Вас з'являться свої "знахідки" і лайфхаки. Бажаємо Вам мильних успіхів!
© Наталя Ковтун 2017