Мило, свічки, домашня косметика - з нами це легко!

Мило, свічки, домашня косметика - з нами це легко!
Режим роботи магазину:
ПН-ПТН:09:00 до 17:00
СУБ:09:00 до 16:00
НД:вихідний
+38 (066) 740 51 81
Товар(ів): 00.00 грн.

Як продовжити термін придатності домашньої косметики або декілька слів про стерилізацію та дезінфекцію

Навіть найкращий рецепт не може гарантувати того, що виготовлений своїми руками косметичний засіб прослужить «вірою і правдою» визначений йому термін. Якщо після виготовлення його помістили в тару, яка не була правильно оброблена, не варто чекати дива. Бактерії та грибки моментально поселяться там, а результат їх шкідливого впливу стане очевидний вже через кілька днів: косметичний засіб розшарується і змінить запах (найчастіше на «кислий»). Користуватися ним стане не лише небажано, але і небезпечно. Що ж робити? Виконання пропонованих «Гігієнічних приписів» допоможе витримати визначений термін зберігання.

Гігієнічні приписи

Дезінфекція косметичної тари

Перед використанням тару необхідно ретельно вимити та продезінфікувати, тобто знищити патогенну флору на її поверхні. Особливо внутрішній, де відбувається безпосередній контакт з косметичним продуктом.

Найчастіше ми маємо справу з пластиковою тарою, яка не розрахована на кип'ятіння або прожарювання. Тому найдоступніший спосіб дезінфекції - замочування.

Ми пропонуємо Вам ті способи дезінфекції, які доступні в домашніх умовах, отже:

Способи дезінфекції косметичної тари в домашніх умовах:

  1. За допомогою 6% розчину перекису водню з 0,5% розчином мийного засобу. Даний розчин готують на дистильованій воді. Розчин повинен покривати тару повністю. Замочування триває не менше 60 хвилин. Після того тару потрібно ретельно вимити в дистильованій воді і висушити.
  2. Найчастіше у домашньому кремоварінні всі інструменти і тара дезінфікуються за допомогою 70% розчину етилового спирту. Аптечний розчин, де спирту 96%, не рекомендуємо: білок у складі забруднення згортається занадто швидко, процес знезараження не встигає відбутися. Замочування в спиртовому розчині повинно тривати не менше ніж 30 хвилин. Перед використанням Ви повинні переконатися, що тара висохла і там не залишилося спирту.

Стерилізація тари та інструментів

Стерилізація — повне знищення різної спорової й неспорової, патогенної й непатогенної мікрофлори та мікрофауни з поверхні посуду та інструментів.

На жаль, доступна не для всіх видів тари, але скляні та металеві посуд & інструменти, ми рекомендуємо стерилізувати обов'язково.

  1. Кип'ятіння за допомогою розчину питної соди. Посуд та інвентар повністю занурити в 2% розчин питної соди (натрій гідрокарбонат, NaHCO3) і кип'ятити під закритою кришкою від 15 до 30 хвилин. Потім потрібно промити всі предмети чистою дистильованою водою.
  2. Кип'ятіння у дистильованій воді. Те ж саме, що і з содою, але трохи довше. При кип'ятінні скляна, пластикова термостійка тара і інструменти повністю занурюються в дистильовану воду (1 см води над поверхнею предметів, що стерилізуються), їх кип'ятять не менше як пів години.
  3. Стерилізація парою.

    А) Часто з цією метою використовується мікрохвильова піч (НВЧ), а як обладнання - паровий стерилізатор посуду для немовлят. Паровий стерилізатор справляється зі своїм завданням дуже швидко - до 10 хвилин! Пам'ятайте, в мікрохвильову піч не можна класти металеві предмети!

    Б) За допомогою мультиварки (пароварки). Різниця  в тому, що в мікрохвильову піч не можна класти металеві предмети, а в мультиварку можна) Досить помістити в неї всі об'єкти і виставити час для їх парової обробки. 10 хвилин достатньо.

    В обох випадках ми використовуємо дистильовану воду!

  4. Прожарювання - це стерилізація способом прогрівання металевих інструментів в духовій шафі без води при температурі не нижче 180 °С протягом 20 хвилин. Це можуть бути деталі міксера, насадки, кришки і посуд з металу.

Продезинфіковану і стерилізовану тару і інструменти потрібно використовувати протягом 3-6 годин. Потім потрібно повторити процедуру заново!

Підготовка робочого місця

  1. Перед процесом приготування домашньої косметики також необхідно продезінфікувати робочі поверхні. Вимити з мийним засобом, обробити спиртом.
  2. Руки одягаємо в рукавички! Наш досвід показує, що найкращий варіант - нітрилові рукавички. Вони тонкі,  але надійно захищають руки від кислих і лужних середовищ. Руки в рукавичках необхідно добре обробити спиртом.
  3. Підготуйте тару, в яку Ви будете складати брудні інструменти. Палички для перемішування, ложечки, шпателі, які забруднилися в процесі роботи, не кладіть на стіл. Відведіть для них окремий посуд. 

Важливо пам'ятати! Дезінфекція і стерилізація не звільняють від використання у рецептах консервантів. Навіть при найретельнішій стерилізації посуду та інструментів, косметичні вироби, що містять водну фазу, потребують захисту від мікробів і бактерій.

Заходи безпеки

  1. Не можна користуватися хімічними дезінфекційними засобами, не маючи досвіду і не знаючи правил їх використання та без індивідуальних засобів захисту.
  2. Щоб уникнути руйнування, не можна поміщати холодний скляний посуд в гарячу духову шафу без води. 
  3. Щоб не було травм, не можна виймати інструменти і тару голими руками з духової шафи, що не охолола.

Бажаємо приємного та успішного кремоваріння!

© Наталя Ковтун 2017