ТОП-20 правил виготовлення і використання свічок
Свічки завжди дарували особливу магію: світло, тепло, відчуття затишку. З давніх-давен їх використовували для різних народних традицій і релігійних обрядів. Сьогодні свічки — не лише красивий елемент декору, а справжнє джерело світла у такі непрості часи.
Величезне різноманіття свічок вражає! Різні розміри форми, кольори… Віск (бджолиний, кокосовий, соєвий), парафін, стеарин, вощина — для любителів виготовлення свічок є дуже багато можливостей.
Щоб свічка горіла рівномірно, не створювала кіптяви і не гасла, потрібно враховувати багато факторів, серед яких якість свічкової маси і правильно підібраний ґніт. Але є й інші нюанси, які впливають на горіння свічки. Отож, розглянемо особливості свічковаріння детальніше.
ТОП-20 правил виготовлення і використання свічок
- Для створення свічки обирайте якісні матеріали: бджолиний чи рослинний (кокосовий, соєвий, пальмовий) віск, вощину або харчовий парафін.
- Враховуйте особливості кожного виду воску: температурний режим, спосіб плавлення та інші нюанси.
- Правильно підбирайте вид і розмір ґнота. Детальніше про особливості ґнотів читайте у нашій статті.
- Для запашного насиченого аромату використовуйте свічкові віддушки або ефірні олії. Але не забувайте, що ефірні олії — висококонцентровані речовини, з якими потрібно дуже обережно поводитися.
- Для контейнерних свічок обирайте термостійкі ємності: скляні, жерстяні баночки чи гіпсове кашпо.
- Насичений яскравий колір свічки забезпечать спеціальні свічкові пігменти.
- Якщо потрібно виготовити оригінальну свічку, використовуйте спеціальні авторські форми 3D-люкс. З ними дуже легко працювати, а свічки виходять… ну дуже красиві!
- Під час першого запалювання потрібно дати свічці прогоріти, поки гарячий віск не дійде до країв. Час горіння визначають з розрахунку 1 година на кожних 2,5 см діаметра свічки. Це допоможе уникнути утворення тунелю навколо ґнота.
- Перед кожним запалюванням свічки потрібно обов’язково підрізати ґніт. Він не повинен перевищувати 0,5 см. До речі, у нашому магазині є спеціальні ножиці для підрізання ґнота.
- Якщо ґніт коптить, треба загасити свічку і після того, як вистигне віск, підрізати його, а тоді знову запалювати.
- Не можна залишати залишки обрізаного ґнота на поверхні свічки, це заважатиме горінню.
- Свічки з ароматами варто зберігати в сухому прохолодному місці, і бажано їх чимось накривати, щоб аромат зберігався довше. Це може бути, до прикладу, скляний ковпачок чи паперова коробка.
- Контейнерні свічки через певний період стає складно запалювати, для цього можна використати спеціальні сірники для свічок, які можна знайти у свічкових магазинах.
- Не лишайте свічку горіти до самого кінця. Завершуйте використання, коли лишається 1,5–2 см воску до дна. Якщо лишити свічку горіти й далі, в контейнерних свічках керамічна чи скляна поверхня може перегрітися або тріснути.
- Не потрібно ставити декілька запалених свічок ближче аніж 10 см одна від одної, так вони згоратимуть швидше.
- Небажано залишати свічку запаленою довше 3 годин, інакше вона перестане віддавати аромат.
- Свічку не варто задувати, краще використовувати спеціальні гасники або накрити її кришечкою. Тоді кисень перестане надходити, і свічка згасне.
- Уникайте протягів чи будь-яких повітряних потоків. Інакше свічка швидко і нерівномірно горітиме або “плакатиме”.
- Не ставте свічку біля одягу, штор, книг і в жодному разі не залишайте її без нагляду!
- Створюйте свічки з хорошим настроєм та близькими людьми. Особливо цікаво і корисно виготовляти їх з дітками.
Свічкова справа — особлива. Тут не існує єдиних чітких правил на всі випадки життя. Дуже багато навчає власний досвід. Як правильно підібрати ґніт, який віск краще обрати для різних типів свічок, як виправити помилки… Та створюючи десяту чи двадцяту свічку, ви точно знатимете усі тонкощі, секрети і лайфхаки.
Все, що необхідно для свічковаріння, шукайте у розділі “Для свічок” і обов’язково звертайтеся до наших консультантів, вони радо допоможуть і дадуть відповіді на ваші запитання!
Бажаємо вам креативних ідей, легкої роботи і красивих якісних свічок.