Мило ручної роботи "Алепське" (холодний спосіб)
Автор: Наталья Ковтун
Ліки від 100 хвороб — алепське мило. Найдавніший з сортів твердого мила, рецепт якого залишився незмінним. Оливкова і лаврова олія, луг і вода. І час... З кожним днем дозрівання алепське мило стає кращим, змінюється колір із зеленого на коричневий. Але почекати доведеться мінімум 9 місяців. Тому використовуйте тільки якісну олію з хорошим терміном придатності.
Алепське мило не тільки дуже делікатне до шкіри, але ще і бактерицидне. Промити ранки, порізи, використовувати для гоління, підсушити підліткові прищі... Але! Для обличчя використовувати не частіше 2-х разів на тиждень.
Наше класичне алепське мило нічим не ароматизоване, має приємний аромат оливок і лавра.
ІНГРЕДІЄНТ | В РЕЦЕПТ | ВІДСОТОК | ФАСУВАННЯ | ЦІНА | |
Фаза А | |||||
1 Олія оливкова рафінована | 720 г | 90% | 1 000 г |
571.20
|
|
2 Олія лавра нерафінована | 80 г | 10 % | 10 мл |
60.60
|
Фаза В | |||||
1 Натрій їдкий (гідроокис натрію, NaOH) тех. 98%, Польща | 101,33 г |
13.70
|
|||
2 Вода деіонізована | 160 г | 20 % | 500 г |
43.80
|
Якщо ви раніше не варили мило, прочитайте ці статті:
Школа миловара. Поради миловарам-початківцям: пред тим, як варити мило з нуля.
Школа миловара: техніка безпеки
Рецепт мила розрахований на 800 г олій, вода 20%, пережир 7%.
Приготування:
Відміряйте воду. Потім відміряйте луг. Всипте луг у воду, в жодному разі не навпаки! Розмішайте луг у воді, він повинен розчинитися повністю.
Відміряйте оливкову олію. Використовуйте лише якісну оливкову олію, інакше мило не вилежить потрібний термін дозрівання. Відміряйте лаврову базову олію (не плутати з ефірною!!!). Підігрійте олійну фазу до повного розчинення лаврової олії, якщо потрібно - охолодіть.
Температура обох фаз повинна бути біля 40-45 ºС.
Змішайте фази А і В. луговий розчин обережно виливаємо в олії. За допомогою блендера доводимо мильну масу до “сліду”.
N.B. Мило на основі оливкової олії, особливо якщо її понад 50%, входить у “слід” повільніше, аніж за стандартними рецептами. Просто продовжуйте помішувати )))
Вилийте мильну масу у форму. Застигання чекаємо не менш як добу, потім можна діставати з форми та нарізати.
Термін дозрівання мила з нуля холодним способом з великим вмістом оливкової олії — мінімум 8 тижнів. Чим більше — тим краще. Вважається, що алепське мило набуває своїх властивостей після 9 місяців дозрівання.
Детальніше про алепське мило з нуля можна дізнатися з нашого ВІДЕО: