Експериментальне миловаріння: вплив ванільних віддушок на колір мила з нуля
Ваніль - один з найулюбленіших ароматів у кондитерів і ... миловарів! Скільки ванільних віддушок пропонують виробники, одна смачніша за іншу, АЛЕ саме ванільний компонент нерідко буває причиною гірких розчарувань. А все тому, що ванільне мило змінює колір або просто темніє.
Давайте подивимося, як саме змінюється колір мила ручної роботи залежно від того, яку ванільну віддушку ми використовуємо.
В експерименті беруть участь:
- Ваніль (Роскосметика)
- Груша-ваніль (Флорессанс)
- Ваніль (Флорессанс)
- Ваніль-кава (Леко)
- Праліне з ваниллю (Леко)
- black vanilla & amber (Аромас)
- Ваніль (Аромас)
- Контрольний зразок
Дозування стандартне – 2% або 1,3 г віддушки на 100 г мильної маси. Результат зафіксований через 6 тижнів після приготування.
По-перше, завжди треба враховувати цю особливість. Не намагайтеся отримати від ванільного мила ідеальну білизну: натуральні, кремові відтінки для мила ручної роботи - норма :) Як бачимо, ВСІ віддушки, що містять ванільний компонент, впливають на колір мила. Більше або менше. Що ж робити?
По-друге, хто попереджений, той озброєний! Використовуйте цю особливість. Знаючи підсумковий результат, Ви можете залишити мило незабарвленим, а згодом, в процесі дозрівання, воно набуде кольору!
По-третє, якщо все ж Ви хочете частину мильної маси залишити світлою, просто не додавайте в неї віддушку (див. фото нижче - біла частина цього мила не була ароматизована)
N.B. Пам'ятайте, що практично всі віддушки пришвидшують слід. Щоб дати собі більше часу для роботи, додавайте віддушку в останню чергу!
Далі буде... коли будуть з'являтися нові віддушки ми продовжимо наше дослідження!
© Наталя Ковтун, 2013